header banner
Default

Cement presser Floridas aktie, men kapitalfonden vokser | Økonomisk Ugebrev


Table of Contents

    Efter Q2-regnskabet sendte de kortsigtede spekulanter FLS-aktien markant ned. Men storaktionæren Altor benyttede kursfaldet til at købe en ny stor post, og det underbygger det stærke langsigtede potentiale i selskabet. Ledelsens varslede afmatning inden for cementforretning tillægges tilsyneladende ikke stor betydning, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

    FLS-aktien reagerede fuldstændig som mange af de andre danske storaktier, der blev sendt markant ned af selv små hår i suppen. Som Økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet, så har investorerne ledt efter undskyldninger for at sælge ud af deres aktier. Og i det aktuelle marked har også minimale skuffelser udløst større kursfald.

    For FLSmidth var dette mønster ingen undtagelse: På forhånd har selskabet udmeldt en opjustering af årsforventningen med afsæt i en stærk udvikling i mineforretningen. Men samtidig varslede ledelsen også, at der begynder at være sorte skyer på himlen for cementforretningen.

    Derfor var det overraskende, at markedet tog så negativt imod selve regnskabet med et kursfald på syv pct. på førstedagen og tre pct. på andendagen. Samlet set et fald på ti pct. på et regnskab, hvor hovedtallene og hovedbudskaberne var kendte allerede. Det er fristende at konstatere, at aktien blev straffet to gange for den samme forbrydelse: Svagere udsigter for Cement.

    Redningen for stemningen omkring FLS-aktien blev en bookbuilding proces fra kapitalfonden Altor Partners, der i forvejen ejede over ti pct. af aktiekapitalen. Til trods for en lukkekurs på 285 måtte Altor betale en kurs på 315 for at få de ønskede yderligere 2,2 mio. aktier svarende til 3,8 pct. af aktiekapitalen. Det bringer Altors ejerskab op på 14,9 pct. Den store præmie i forhold til aktiens slutkurs indikerer, at de kortsigtede bevægelser i aktien aktuelt er mere negative og spekulative, end de store investorers fundamentale syn på aktien.

    Cements udfordringer kan endnu ikke ses i regnskaberne. Men ordreindtaget faldt 33 pct. i kvartalet. Det er naturligvis et signal om svære tider forude. Omvendt bør man heller ikke lægge alt for meget vægt på et enkelt kvartal, da store ordrer kan forvrænge tallene, og Cement står i dag kun for en fjerdedel af forretningen, mens Mining står for resten.

    Netop Mining er ved at udvikle sig til en stor succeshistorie: Omstruktureringen efter det store opkøb med samtidig nedlukning af ikke-kerneaktiviteterne forventes nu tilendebragt et år før planlagt, altså allerede ved udgangen af 2024. Synergierne bliver altså hentet hurtigere end forventet, og det skal ses i forhold til, at målet for overskudsgraden i mining er 13-15 pct. med 75 pct. i omsætningsvægt. Med den lavere overskudsgrad i Cement leverer denne forretning kun 1/6 af koncernindtjeningen, hvorved den negative kurseffekt af Cements udfordringer virker overgjort. Også fordi vi på telefonkonferencen noterede ret klare udsagn fra CEO om, at organisationen skal rightsizes yderligere, dvs. tilpasses således, at indtjeningsmarginen kan fastholdes, uanset om aktivitetsniveauet falder fremadrettet.

    Telefonkonferencen blev nok en gang en opvisning i at tale om, at resultaterne af den igangværende transformation først for alvor vil vise sig over tid pga. den tidsmæssige forskydning mellem ordreindgang og ordrelevering. Altså ligesom Vestas lige nu udfører og afleverer de ordrer, som er indgået til for lave priser for flere år siden, og som derfor ikke lever op til dagens profitabilitetskrav.

    FLS’ CEO Mikko Keto understregede flere gange, at man ikke går på kompromis, og at man er mindre optaget af omsætning end indtjening. Man vinder de ordrer, man gerne vil vinde, og man er meget tilfreds med de modtagne ordrers kvalitet og risikoniveau.

    Ordrebogen er med andre ord godt på vej til at blive fyldt med profitable ordrer, der understøtter de finansielle målsætninger. Det var igen et meget klart budskab fra CEO – så klart at man ikke kan andet end at tro på det.

    FLS er stadig i gang med sin transformation: De fulde synergier på over 500 mio. kr. fra transformationen er på plads ved udgangen af året, og 2024 bliver dermed et betydeligt mindre rodet år, hvor Minings resultater bliver tydeligere at se i tallene.

    Analytikernes konsensustal peger i retning af en lav tocifret P/E i 2024 og 2025. Med den fortsatte udtrykte optimisme for mining og dedikation til indtjening fremfor toplinje, er der i vores øjne uændret lagt op til en god periode fremadrettet. Især hvis FLS også i investorernes øjne formår at positionere sig som en bæredygtig og grøn-omstillingsaktie.

    Steen Albrechtsen

    Sources


    Article information

    Author: Jennifer Oneill

    Last Updated: 1700095082

    Views: 1132

    Rating: 3.9 / 5 (77 voted)

    Reviews: 87% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Jennifer Oneill

    Birthday: 1944-01-27

    Address: 4957 Gomez Springs Apt. 195, Chadbury, SD 05483

    Phone: +4309429091999699

    Job: Forensic Scientist

    Hobby: Table Tennis, Bird Watching, Stamp Collecting, Golf, Knitting, Meditation, Arduino

    Introduction: My name is Jennifer Oneill, I am a unreserved, Gifted, candid, unswerving, artistic, Adventurous, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.