header banner
Default

Ekspert: At forsvare sig mod droneangreb er en udfordring selv for militært stærke nationer som Saudi-Arabien


Saudi-Arabien har forsøgt sig med at bombe dronefabrikker for at undgå angreb fra yemenitiske oprørere.

Røg fra oliebrandene i Aramcos olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien i lørdags. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Scanpix)

I weekenden lykkedes det tilsyneladende at overliste en af Mellemøstens stærkeste militærkræfter, da flere droner bombede og ødelagde to oliefelter i det østlige Saudi-Arabien.

De to store olieanlæg, der stod for forsyningen af fem procent af verdens samlede olieproduktion og halvdelen af Saudi-Arabiens olieforsyning, er ejet af verdens største olieproducent, det statsejede Saudi Aramco.

Sådan så det ud lørdag, da de to oliefelter fortsat var i brand i det østlige Saudi-Arabien. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

Kort tid efter angrebet tog houthi-oprørere fra Yemen ansvaret for angrebet og meddelte, at de har tænkt sig at udføre flere lignende angreb i Saudi-Arabien i fremtiden.

Som bevis for, at det var oprørerne selv, der stod bag angrebene, har de frigivet en række droneoptagelser, der ifølge dem viser, at de har været i stand til at omgå det saudiske luftforsvar.

Udover droner blev der også benyttet missiler i angrebet på de to olieanlæg.

Som David mod Goliat

VIDEO: Saudi Arabia: major fire at world's largest oil refinery after drone attack
Guardian News

Selvom Saudi-Arabien er det land i verden, der investerer tredjemest i militæret, så er det altså muligt for langt mindre kræfter at lave den her type snigangreb. Det fortæller Simon Mabon, leder af Richardson Institute for Peace Studies ved Lancaster Universitet, til Al-Jazeera.

- Vi har igennem historien set utroligt magtfulde militære organisationer, militser og hære, som har haft svært ved at bekæmpe den her type kreativ krigsførelse, der kan overliste en stor, militær kapacitet, siger han og fortsætter:

- Man kan nemlig have nok så meget militær kapacitet og struktur på plads, men i nogle tilfælde er det umuligt at lovgive mod eller for den sags skyld forhindre den her type af droner, der flyver ind uden decideret at have en form for skjold. Så der er meget lidt, du egentlig kan gøre for at forhindre det, med mindre man går til roden af problemet.

Direkte til kilden

VIDEO: US Marines with Armored Vehicles during Combat Training in Saudi Arabia.
MIL3010

Ifølge Simon Mabon er det en af grundene til, at man i de senere år har set angreb mod dronefabrikanter i netop Yemen.

Et angreb på endnu et formodet dronelager fandt sted i starten af september i år. Her blev mere end 100 personer dræbt, lød vurderingen dengang fra Røde Kors.

USA: Vi er ikke i tvivl

VIDEO: Construction Update: The Line | Saudi Arabia's Futuristic Megaproject in NEOM
DeCode

Trods udmeldingen fra houthi-oprørerne meddelte USA umiddelbart efter lørdagens angreb, at man ikke var i tvivl om, at Iran stod bag bombningen.

Ifølge de amerikanske efterretningsoplysninger kom dronerne nemlig ikke fra Yemen, men derimod fra Irak eller Iran, Saudi-Arabiens ærkefjende i Mellemøsten.

Der er flere forklaringer på rivaliseringen mellem de to lande. En af dem er, at de vedkender sig to forskellige grene af islam, sunni i Saudi-Arabien og shia i Iran.

Samtidig har Saudi-Arabien og Iran siden 2015 været involveret i en såkaldt stedfortræderkrig i Yemen, Saudi-Arabiens nabo mod syd, hvor ingen af de to lande har indsat egne landstyrker, men derimod støtter lokale militser.

Yemens houthi-rebeller er støttet af Iran, men ifølge Simon Mabon strækker konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien sig meget længere tilbage end konflikten i Yemen.

- Det er en kamp om den regionale orden og overherredømme, som har været i gang siden før den iranske revolution i 1979, siger han med henvisning til, da Iran i 1979 gik fra at være et vestligt orienteret styre til at være en islamisk republik under præstestyre.

- Det ser vi fortsat, dog med en fernis af religion i årene efter revolutionen. Det er også det, vi ser i Yemen. Begge parter prøver at udøve indflydelse, at bevare en særlig form for organisation, og det sker ikke kun i Yemen, men også på forskellige måder i Irak, i Bahrain, Libanon og Syrien, fortæller han.

Saudi-Arabien har endnu ikke meldt officielt ud, hvem landet mener er ansvarlig. Anklagerne fra USA fik natten til tirsdag Iran til at afvise enhver skyld og samtidig kritisere USA:

- Sådanne nyttesløse og blinde beskyldninger og bemærkninger er uforståelige og meningsløse, sagde talsmand for ministeriet Abbas Mousavi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Irans præsident, Hassan Rouhani, kaldte derudover i går aftes angrebet for et gengældelsesangreb fra "det yeminitiske folk".

Sources


Article information

Author: Stacey Strong

Last Updated: 1703273281

Views: 907

Rating: 3.6 / 5 (111 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stacey Strong

Birthday: 1957-10-20

Address: 92961 Mary Dale Suite 112, Johnview, MS 99188

Phone: +3651879056980066

Job: Translator

Hobby: Puzzle Solving, DIY Electronics, Snowboarding, Chess, Kite Flying, Yoga, Baking

Introduction: My name is Stacey Strong, I am a steadfast, variegated, irreplaceable, dazzling, apt, candid, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.