Wie online of in de winkel afrekent, hoeft niet meer te kiezen tussen de pinpas of contant geld. Betalen met je Android-smartphone is eenvoudig, zonder (noemenswaardige) kosten en hartstikke handig. Android Planet legt uit hoe mobiel betalen werkt en welke ontwikkelingen we kunnen verwachten.
Lees verder na de advertentie.
Steun Android Planet
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Mobiel betalen met je Android-smartphone uitgelegd
De introductie van Apple Pay in Nederland was groot nieuws. iPhone-gebruikers kunnen sinds juni met hun smartphone betalen door ‘m tegen een geschikt pinapparaat te houden. Gebruiksvriendelijk? Absoluut. Revolutionair? Helemaal niet. Met Android-toestellen kun je al sinds 2015 contactloos betalen. Maak je hier nog geen gebruik van of heb je vragen over de werking? We zetten de belangrijkste vragen en antwoord op een rij.
Hoe werkt contactloos betalen?
Contactloos betalen met je smartphone gaat via de nfc-chip in het toestel. Nfc staat voor Near Field Communication en is een draadloze communicatietechniek tussen twee apparaten. In dit geval zijn dat je smartphone en het pinapparaat, die de details van je betaling uitwisselen. Een logisch vereiste is dat het pinapparaat contactloze betalingen ondersteunt. Een geschikt pinapparaat herken je aan het volgende logo, dat doorgaans aan de zijkant of op het display zichtbaar is.
Het nfc-signaal reikt tot ongeveer tien centimeter. Als je contactloos betaalt met je toestel, moet je het dus bijna tegen het pinapparaat aanhouden. Banken noemen een afstand van ongeveer drie centimeter voor een snelle betaling.
Betalen met je Android-toestel gaat via de bankieren-app van de bank waar jij een betaalrekening hebt. Die app moet uiteraard op je smartphone geïnstalleerd en ingesteld zijn voor je een winkel binnenstapt om te betalen. Omdat nfc geen internetverbinding nodig heeft, werken mobiele betaal-apps ook offline. Je hebt dus geen abonnement met mobiel internet nodig om in de stad te betalen met je smartphone.
Steun Android Planet
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Sommige banken hebben uit veiligheidsoverwegingen wel ingesteld dat je na een bepaald aantal offline betalingen verbinding met het internet moet maken, voordat je weer een betaling doet. Bij ABN Amro kun je bijvoorbeeld tien keer achter elkaar offline betalen.
Is mijn smartphone geschikt?
Dat hangt van je toestel af. Om contactloos te kunnen betalen met je smartphone, moet ‘ie een nfc-chip hebben en draaien op Android 5.0 (Lollipop) of hoger. Praktisch alle smartphones van de afgelopen jaren hebben minimaal Android Lollipop. Een nfc-chip is echter niet standaard. Fabrikanten bepalen zelf of ze een nfc-chip in een toestel stoppen. Vanwege de kleine meerprijs zijn het vooral budgetsmartphones die een nfc-chip missen. Niet alleen oudere modellen, ook nieuwere toestellen onder de tweehonderd euro bezuinigen regelmatig op de nfc-chip.
In de instellingen van je toestel zie je of er een nfc-chip aanwezig is. Kom je er niet uit? Zoek je smartphone dan op in de database van onze website, en neem de specificatielijst van het toestel door. Je kunt ook navraag doen bij de fabrikant.
Welke banken doen mee en wat zijn de kosten?
Bijna alle bekende banken in Nederland hebben een app die betalen met je Android-smartphone mogelijk maakt. Het gaat om ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, RegioBank, ASN Bank en Bunq. De enige banken die op moment van publicatie nog geen ondersteuning bieden voor mobiel betalen, zijn Triodos Bank en Knab.
Betalen met je smartphone is een extra feature en daarom niet altijd zonder meerprijs. De Rabobank rekent het eerste half jaar geen kosten voor het gebruik van de Rabo Wallet-app. Daarna betaal je vijftig cent per maand. Bij ABN Amro en ING zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de mobiele betaal-app. Let er wel op dat ABN Amro vanaf 1 januari 2020 kosten gaan rekenen. Op moment van publicatie zijn de details nog onbekend.
Klanten van Bunq Premium kunnen mobiel betalen zonder extra app én kosten. Wie een betaalrekening heeft bij ASN, SNS of RegioBank, moet vijftig cent per maand betalen voor de benodigde app.
Welke bedragen kan ik contactloos betalen?
Uit veiligheidsoverwegingen hebben banken limieten gesteld aan de bedragen die je met je smartphone betaalt. Zo kun je bedragen tot 25 euro zonder pincode betalen. Sta je in een winkel en moet je een hoger bedrag aftikken? Dan houd je je toestel tegen het pinapparaat en krijg je de melding dat je je pincode moet invullen. Deze code heb je vooraf ingesteld in je bankieren-app. Vul deze code in op je smartphone en houd ‘m nogmaals tegen het pinapparaat. Nu is de betaling akkoord.
Er is ook een bovengrens van vijftig euro. Die is ingesteld om te voorkomen dat iemand je rekening plundert door overal net geen 25 euro af te rekenen. Alle betalingen onder de 25 euro worden bij elkaar opgeteld tot je de vijftig euro bereikt.
Dan moet je weer even je vooraf ingestelde pincode intoetsen op je smartphone. Deze bovengrens werkt aan de hand van je aaneengesloten contactloze betalingen en reset zichzelf weer na het invoeren van je pincode. Bij alle banken kun je instellen welk bedrag je dagelijks maximaal contactloos kunt betalen.
Wat zijn de voor- en nadelen van betalen met je smartphone?
De belangrijkste voordelen van mobiel betalen zijn het gemak en de snelheid. Kom je er in de supermarkt achter dat je je portemonnee thuis hebt laten liggen, dan hoef je je boodschappen niet terug te leggen. Je rekent gewoon af met je smartphone. Op die manier betalen is ook sneller dan wanneer je met contant geld betaalt, want er hoeft niets geteld en gewisseld te worden. Ook hoef je geen portemonnee te pakken en op te bergen.
Hoe vernuftig en tof mobiel betalen is, er zitten ook nadelen aan. Zo zijn niet alle Android-smartphones geschikt, moet je er nu of straks maandelijks voor betalen (dit verschilt per bank) en zijn er diverse bestedingslimieten – zij het met goede redenen. Als je een limiet bereikt, moet je weer even je pincode invullen. Een ander nadeel is dat (nog) niet alle pinapparaten geschikt zijn voor contactloze betalingen.
Sommigen vinden betalen met je smartphone onveilig, net zoals contactloos betalen met de pinpas niet veilig zou zijn. Daar zijn experts het niet mee eens. Je kan bijvoorbeeld niet geskimd worden, want je smartphone heeft geen magneetstrip die gekopieerd kan worden. En omdat je bij kleine betalingen geen pincode hoeft in te vullen, is de kans ook kleiner dat iemand je pincode afkijkt.
Criminelen kunnen je wel digitaal rollen met een contactloos pinapparaat, dat ze praktisch tegen je smartphone aan moeten houden. Dat lukt niet in de supermarkt, maar misschien wel in het drukke openbaar vervoer of in een winkelstraat. Bankieren-apps zijn hierop voorbereid: betalen kan alleen als het scherm van je toestel aanstaat. En dat betekent zeer waarschijnlijk dat je naar je smartphone kijkt.
De kans dat iemand ondertussen een pinapparaat onder je neus houdt, is bijzonder klein. En zelfs als de afschrijving lukt, maakt de crimineel doorgaans maximaal 25 euro buit. Slachtoffers van dit type overval krijgen bijna altijd het geld terug van hun bank. Wie graag contactloos betaalt met zijn smartphone, maar bang is voor digitaal zakkenrollen, kan het beste een RFID-hoesje nemen. Zo’n hoesje blokkeert signalen van onder andere een pinapparaat.
Als je geen gebruik wil maken van mobiel betalen, hoef je de benodigde app niet te installeren. Betaal je met je smartphone, maar wil je de feature stopzetten? Via de website en bankieren-app van je bank kun je je betaalpas uit de dienst verwijderen, waarna je indien nodig de app verwijdert. Bij ING en Bunq hoeft dat laatste bijvoorbeeld niet.
Zijn er alternatieve betaaldiensten?
Jazeker, die zijn er genoeg. Google biedt Google Pay aan, Samsung heeft Samsung Pay en dan heb je ook nog LG Pay. Het probleem is dat op moment van schrijven geen van deze alternatieven in Nederland werken. Google Pay en Samsung Pay moeten op termijn in ons land beschikbaar komen, maar wanneer is onduidelijk.
Google Pay werkt met alle moderne Android-toestellen met een nfc-chip. Samsung Pay is alleen geschikt voor Samsung-smartphones met een vingerafdrukscanner. Omdat alternatieve betaalmogelijkheden (nog) niet in Nederland werken, ben je voorlopig aangewezen op de dienst van je bank.
Mobiel betalen met gadgets
Als je betalen met je smartphone niets vindt of die niet altijd mee hebt, zijn er alternatieven. ABN Amro-klanten kunnen in winkels contactloos betalen met speciale wearables van verschillende bekende en minder bekende merken. Van horloges en sleutelhangers tot ringen en armbanden: de keuze is best groot.
Een alternatief is Garmin Pay, dat werkt op geselecteerde slimme sporthorloges van Garmin. Deze dienst is beschikbaar voor klanten van ABN Amro, Rabobank en voor wie een ICS Mastercard heeft. Een aantal fitnesstrackers en -horloges van Fitbit zijn ook geschikt voor Fitbit Pay. Hier kun je gebruik van maken als je klant bent bij ABN Amro, Rabobank, ICS of Revolut.
Betaal jij wel eens met je smartphone? Waarom wel of niet, en hoe kijk je tegen de ontwikkelingen aan? Discussieer mee in de reacties onder dit artikel!
Author: Jennifer Carter
Last Updated: 1703900162
Views: 965
Rating: 4.4 / 5 (50 voted)
Reviews: 90% of readers found this page helpful
Name: Jennifer Carter
Birthday: 1961-08-04
Address: 9362 Cooper Skyway, Jessicaborough, ND 16128
Phone: +4740396886541498
Job: Graphic Designer
Hobby: Tea Brewing, Running, Cocktail Mixing, Table Tennis, Beekeeping, Poker, Playing Guitar
Introduction: My name is Jennifer Carter, I am a capable, valuable, apt, artistic, welcoming, talented, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.