header banner
Default

Arbitraj Botu Milyon Dolar Kazandı! Kolay Kazanç Fırsatları!


Table of Contents

Profesyonel kripto para yatırımcıları ekosistemden para kazanabilecekleri çok fazla yönteme sahipler. Eğer kripto paralarla yakın zamanda tanıştıysanız trade bot ve arbitraj botu gibi kavramlar henüz size uğramamış olabilir. Yıllardır bu yardımcı araçlarla belli bir sermayesi olan yatırımcılar ciddi kazançlar elde ediyor hatta günümüzün en hype konusu NFT’lerde bile bunu kullanıyorlar.

Kripto Arbitraj Botu Nedir?

Öncelikle arbitraj nedir bunu ele alalım. Arbitraj, iki farklı pazar arasındaki fiyat farkından para kazanmanın adıdır. Örneğin Binance borsasında Tether (USDT) 9 TL fakat BtcTurk’te kur 8,88 TL eğer yeterince sermayeniz varsa aradaki 12 kuruştan para kazanabilirsiniz. Öncelikle BtcTurk borsasından 2.000 dolar alırsınız. Bu işlem için 17.760 TL ödemeniz gerekir. Sonrasında 1 dolar yani 8,88 TL masrafla bu USDT varlıklarınızı Binance borsasına gönderirsiniz. Orada 2.000 doları 18.000 TL’den satabilirsiniz. Bu örnekteki kur temsilidir tabi ki bu işlemi yaparken aradaki işlem komisyonlarını da düşmeniz gerekir.

Tüm bu hesaplamaları manuel yapmak sürekli olarak ufak kazançlar için bilgisayar başında durmak zahmetlidir. Aynı zamanda manuel yapılan hesaplamaların hata payı da yüksektir. Sizin yerinize bu işi yapan yazılımlar bulur. Geliştirilen bu botlar desteklediği borsalar arasında oluşan fiyat farklarını kullanarak sizin arbitraj kazancı elde etmenizi sağlar.

Yukarıdaki arbitraj modeli yıllardır kullanılıyor ve eskisi kadar ciddi kazançlar bırakmıyor. Bazı uyanık yatırımcılar ise NFT’ler üzerinde bunu uygulamaya başladı. Üstelik son derece de başarılı oldular. Merkezsiz (DEX) borsaları arasında arbitraj işlemi yapan bu bot 2 milyon dolar civarında kazanç elde etti.

İki DEX arasında (SushiSwap ve MakerDAO) arbitraj yapan bot Etherscan tarafından MEV Bot olarak fişlendi. Maksimal Çıkarılabilir Değer (MEV) işlemleriyle ilgili olan akıllı kontratlar bu şekilde sınıflandırıyor.

Bu şekilde fişlendiği için Smart Contract (@KumpirMafyas) ve birkaç blockchain analisti tarafından işlemler keşfedildi. İşlemlerde flashbots rölesi kullanıldığı için Ethereum mempool’una uğramadan direkt madencilere gidiyor. Bunun sebebi başka botların kazancı görerek araya girmesini önlemektir. Bugün mempool saldırıları hakkında detaylı bir içerik yayınlamıştık.

Bugüne kadar 20.000 işlem yapan akıllı kontrat tüm işlemlerini UniSwap, SushiSwap ve MakerDAO arasında gerçekleştiriyor.

Merkezi borsalardaki arbitraj fırsatlarının azalması artık DEX platformlarına bu botların kaymasını sağladı. Her ne kadar karmaşık görünse de elde edilen kazançlar verilen emeğin fazlasıyla yerini bulduğunu doğruluyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Sources


Article information

Author: Jonathan Barron

Last Updated: 1703835122

Views: 658

Rating: 4 / 5 (113 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonathan Barron

Birthday: 1942-12-04

Address: 987 Jacobs Loop Apt. 908, Port Kellyport, RI 80700

Phone: +3587157233700114

Job: Paramedic

Hobby: Robotics, Rock Climbing, Soccer, Sculpting, Video Editing, Coin Collecting, Woodworking

Introduction: My name is Jonathan Barron, I am a Open, Precious, esteemed, dedicated, Colorful, frank, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.